top of page

Wat is muziektherapie? 


Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij met het middel muziek aan verschillende doelen wordt gewerkt. Muziek activeert de hele hersenen en kan daardoor veel bereiken. Binnen een sessie kan je samen muziek maken of luisteren, een songtekst schrijven, improviseren op instrumenten of met stem, een lied opnemen of een andere interventie uitvoeren. 

Types muziektherapie

Image by Bianca Ackermann

Muziektherapie in de palliatieve of terminale fase

De laatste fase van het leven gaat vaak gepaard met emotie. Muziektherapie kan helpen ontspannen of verlichten. Binnen de therapie kan er bijvoorbeeld een lied geschreven worden of een laatste muzikale wens worden uitgevoerd.

Image by Casey Horner

Individuele sessies muziektherapie

Binnen individuele sessies kijken we samen naar doelen die je wilt behalen. Bijvoorbeeld het overkomen van angstige, of depressieve gevoelens, het aangaan van hevige emoties of het aanleren van vaardigheden. 

Image by Federico Bottos

Groepssessies muziektherapie

Muziektherapie in een groep ontvangen kan zorgen voor een gedeeld doel en interacties. Zo kan muziektherapie bijvoorbeeld ingezet worden binnen een bedrijf als diverse medewerkers last hebben van overspannenheidsklachten. 

Verloop van muziektherapie

Kennismaking en intake

Een kennismaking vindt telefonisch plaats, hierna volgt een intakeformulier waarin je doelen worden vastgesteld. Ook wordt hier een inschatting gemaakt van het aantal sessies. 

Aantal sessies en in therapie

Hierbij gaan we per sessie in muziektherapie werken aan de gestelde doelen. Deze sessies vinden plaats bij jou thuis  of in een praktijkruimte. Instrumentarium en formulieren worden verzorgd. 

Afronding en advies

Nadat de gestelde sessies voltooid zijn volgt een evaluatie. Hierbij kijken we samen terug op het proces. Na afronding volgt altijd een zorgvuldig advies. 

bottom of page